W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gorący Biskup

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Gorący Biskup

W Wielkiej Brytanii mianem "Biskupa" (Bishop) określa się grzane porto. Hm, ciekawe dlaczego?

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • butelka czerwonego porto (Ruby Port)
  • pomarańcza
  • 6 goździków
  • ewentualnie cukier do smaku

Gorący Biskup - Opis przyrządzania:

Wlewamy porto do stalowego rondla.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, kroimy na pół i nabijamy goździkami. Wkładamy do rondla z porto i stawiamy na dość małym ogniu.
Kiedy płyn będzie niemal wrzał, zdejmujemy z ognia i zapalamy (przy pomocy zapałki, na przykład). Dajemy się napitkowi popalić przez kilka sekund, po czym przykrywamy rondel przykrywką, żeby ogień zgasł.
Podajemy natychmiast, ewentualnie słodząc do smaku (dla mnie porto jest wystarczająco słodkie, ale de gustibus...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gorący Biskup: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: