Absolutnie luksusowy sposób celebrowania sezonu truskawkowego. Znakomity deser komunijny - świąteczny i piękny.
Przepis na Migdałowa beza z truskawkami >>
Prosty sernik na czekoladowym kruchym spodzie - łatwy i bezproblemowy. Dobre podwieczorkowe ciasto, świetne z kilkoma świeżymi truskawkami lub malinami.
Przepis na Serniczek biało-czarny >>
Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
Przepis na Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą >>
Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
Przepis na Ciasteczka z brÄ…zowym cukrem i pekanami >>
Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.
Przepis na Wiśniowe coulis >>
Zapiekany krem z owocami zawsze ma swoich wielbicieli. Póki nie ma świeżych owoców, możemy użyć suszonych - na przykład właśnie moreli. Flan podajemy na ciepło, z owocowym sosem (np. Wiśniowe coulis).
Przepis na Flan z suszonymi morelami >>
Niekłopotliwy w wykonaniu egzotyczny tort z miłym kokosowym smakiem. Świetny po - jakże modnym dzisiaj - grillu, w ciepły wiosenny wieczór... Ech, rozmarzyłam się...
Przepis na Mrożony tort kokosowy >>
Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.
Przepis na Krem brulee z kawowym karmelem >>
Doskonały, wilgotny placek z rabarbarem i chrupiącą bezą na wierzchu. Najlepszy jest podawany jeszcze na ciepło... Nawet Mąż jadł ze smakiem, a to już jest coś.
Przepis na Doskonałe ciasto z rabarbarem >>
Przesłodkie cukiereczki z Prowansji. Ta wersja jest pomarańczowo-migdałowa, ale spotyka się też calissons z kandyzowanego melona, popularnego na południu Francji.
Przepis na Calissons z Aix-en-Provence >>