W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta francuska ze śliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta francuska ze śliwkami

Tarta francuska ze śliwkami

Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.

Kraj pochodzenia: Francja-Lotaryngia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Tarta francuska ze śliwkami - Opis przyrządzania:

Zagniatamy Słodkie kruche ciasto do tart i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty średniej wielkości smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto kroimy w kawałki i wylepiamy nim przygotowaną formę - spód i boki. Nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika na 10 minut - ciasto powinno zacząć się leciutko złocić, nie więcej!
W tak zwanym międzyczasie ubijamy razem mikserem cukier, mąkę, jajka i śmietankę.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, usuwając pestki. Każdą połówkę kroimy jeszcze na 3-4 cząstki.
Wyjmujemy popieczony spód z piekarnika i zmniejszamy temperaturę w tymże do 180 stopni.
Na spód wylewamy krem, a na nim układamy cząstki śliwek. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika na mniej więcej pół godziny - brzegi powinny być ciemnozłote, a krem zacząć się z wierzchu rumienić.
Tartę studzimy na metalowej kratce, po czym zdejmujemy obręcz formy i zsuwamy ciasto na ładny talerz.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta francuska ze śliwkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: