Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
Kraj pochodzenia: Francja-Lotaryngia
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta francuska ze śliwkami - Opis przyrządzania:
Zagniatamy Słodkie kruche ciasto do tart i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty średniej wielkości smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto kroimy w kawałki i wylepiamy nim przygotowaną formę - spód i boki. Nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika na 10 minut - ciasto powinno zacząć się leciutko złocić, nie więcej!
W tak zwanym międzyczasie ubijamy razem mikserem cukier, mąkę, jajka i śmietankę.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, usuwając pestki. Każdą połówkę kroimy jeszcze na 3-4 cząstki.
Wyjmujemy popieczony spód z piekarnika i zmniejszamy temperaturę w tymże do 180 stopni.
Na spód wylewamy krem, a na nim układamy cząstki śliwek. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika na mniej więcej pół godziny - brzegi powinny być ciemnozłote, a krem zacząć się z wierzchu rumienić.
Tartę studzimy na metalowej kratce, po czym zdejmujemy obręcz formy i zsuwamy ciasto na ładny talerz.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarta francuska ze śliwkami: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |