Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos żurawinowy z porto - Opis przyrządzania:
Żurawiny płuczemy na sicie i przebieramy. Wsypujemy do rondla.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy i razem dodajemy do żurawin.
Wlewamy porto i dodajemy 100 g cukru. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy sos przez 10 minut, aż trochę zgęstnieje, po czym ewentualnie dodajemy więcej cukru.
Podajemy na gorÄ…co lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sos żurawinowy z porto: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna