Miękki i delikatny krem o wyraźnym smaku cytryny. Dobry deser po sycącym obiedzie. Możemy podać do niego miskę miękkich owoców - malin, jagód, jeżyn, truskawek...
Przepis na Lekki mus cytrynowy >>
Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
Przepis na Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową >>
Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
Przepis na Krem brulee z żurawinami >>
Bardzo amerykańskie mufinki - świetne niedzielne śniadanie, ze szklanką mleka (dzieci) lub dobrej kawy (my).
Przepis na Mufinki z cynamonową kruszonką >>
Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).
Przepis na Śliwki z kruszonką >>
Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.
Przepis na Krem brazylijski >>
Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...
Przepis na Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym >>
Wariacja na temat "lepkiego puddingu toffi", jednego z ulubionych deserów na Wyspach. Przepis pochodzi z hotelu Lake District Sharrow Bay i znalazłam go w brytyjskim piśmie Olive.
Przepis na Ciasto daktylowe z toffi >>
Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.
Przepis na Sos cynamonowy >>
Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.
Przepis na Krem czekoladowy >>