W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos cynamonowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos cynamonowy

Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 ml kremowej śmietanki
  • 2 laski cynamonu
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • łyżeczka mączki kukurydzianej (ryżowej)

Sos cynamonowy - Opis przyrządzania:

Śmietankę wlewamy do rondelka i dodajemy połamany w kawałki cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. W misce ubijamy mikserem żółtka, cukier i mączkę. Kiedy masa będzie gęsta, gładka i jasna, dolewamy gorącą śmietankę i mieszamy. Przelewamy z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewamy, aż sos trochę zgęstnieje. Gotowy sos przelewamy przez sitko. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos cynamonowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

iwa, 2015-01-20 9:50:23
Pierwszy przepis na sos cynamonowy, który ma świetny smak i aksamitną konsystencję.
Moja ocena: 5