Banany na ciepło zdecydowanie zyskują na smaku. A takie skarmelizowane, pachnące przyprawami i rumem, mmm... Podajemy z dobrymi lodami kokosowymi lub rumowymi.
Przepis na Smażone banany z korzeniami >>
Biała Dama, czyli Dame Blanche, to sztandarowy deser lodowy Belgii. Dama ta naprawdę nie jest wcale monochromatyczna, gdyż jej waniliową biel spowija czarny szal czekoladowego sosu. Wersja z klementynkami jest zdecydowanie wieczorowa...
Przepis na Biała Dama z klementynkami >>
Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.
Przepis na Kreolski krem kawowy >>
Koktajl truskawkowy w wersji grown-up.
Przepis na Truskawkowa "zupka" z winem >>
Wariacja na temat cookies - tym razem ze słodką, białą czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Raczej nie dla odchudzających się, niestety...
Przepis na Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą >>
Zamiast deseru.
Przepis na White Russian czyli Biały Rosjanin >>
Koktajl na letnie przyjęcie - ładnie wygląda w szklanym dzbanku, nie jest zbyt mocny i można go zrobić wcześniej (przechowujemy w lodówce pod szczelnym przykryciem).
Przepis na Morska bryza >>
Przetwory z marchewki, popularne na Bliskim Wschodzie, są zaskakująco smaczne. Do przetworów nadaje się marchewka zimowa (młoda ma za dużo wody), a i cytryny w zimie są najlepsze. Konfiturą nadziewamy babeczki lub przekładamy ciasto marchewkowe.
Przepis na Konfitura z marchewki z cytryną >>
Ciasto z marchewką, do którego zamiast mąki dodajemy mielone orzechy laskowe, jest typowe dla Szwajcarii (Rueblitorte). Tradycyjnie ozdabia się je malutkimi marchewkami robionymi z barwionego marcepanu...
Przepis na Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi >>
Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...
Przepis na Mazurek bakaliowo-bezowy >>