W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym

Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 dojrzaÅ‚ych fig
  • 50 g masÅ‚a
  • szczodra garść połówek orzechów wÅ‚oskich
  • 4-5 Å‚yżek syropu klonowego

Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Każdą figę nacinamy na krzyż przez ogonek i naciskamy lekko palcami podstawę, by figi rozchyliły się nieco. Do środka każdej figi wkładamy kawałeczek masła. Smarujemy resztą masła żaroodporny półmisek i ustawiamy w nim figi. Posypujemy orzechami włoskimi i polewamy syropem klonowym. Wstawiamy figi do piekarnika na 20 minut, co jakiś czas polewamy owoce wytwarzającym się sosem. Wyjmujemy figi z pieca i studzimy. Najlepsze są na letnio, z jakimś kremowym dodatkiem - lodami, łyżką mascarpone czy sosem waniliowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym przepisy:

  • Figi pieczone z miodem
    Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.
  • SaÅ‚ata ze Å›wieżymi figami
    Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.
  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.
  • Å»eberka w klonowym sosie barbecue
    Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!
  • Jesienny sos do gorzkich saÅ‚at
    Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: