Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Każdą figę nacinamy na krzyż przez ogonek i naciskamy lekko palcami podstawę, by figi rozchyliły się nieco. Do środka każdej figi wkładamy kawałeczek masła. Smarujemy resztą masła żaroodporny półmisek i ustawiamy w nim figi. Posypujemy orzechami włoskimi i polewamy syropem klonowym. Wstawiamy figi do piekarnika na 20 minut, co jakiś czas polewamy owoce wytwarzającym się sosem. Wyjmujemy figi z pieca i studzimy. Najlepsze są na letnio, z jakimś kremowym dodatkiem - lodami, łyżką mascarpone czy sosem waniliowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska