Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem czekoladowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do rondelka czekoladę połamaną w kawałki. Czekamy, aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy, aż się zupełnie rozpuści. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę i dodajemy do czekoladowej śmietanki. Starannie mieszamy, przelewamy przez sitko i rozdzielamy między 4 żaroodporne miseczki lub filiżanki. Miseczki (filiżanki) ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy ich wysokości. Pieczemy krem przez godzinę, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Krem czekoladowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |