W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem czekoladowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Krem czekoladowy

Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 ml śmietanki
  • 100 g ciemnej czekolady (jak najlepszej)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Krem czekoladowy - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do rondelka czekoladę połamaną w kawałki. Czekamy, aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy, aż się zupełnie rozpuści. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę i dodajemy do czekoladowej śmietanki. Starannie mieszamy, przelewamy przez sitko i rozdzielamy między 4 żaroodporne miseczki lub filiżanki. Miseczki (filiżanki) ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy ich wysokości. Pieczemy krem przez godzinę, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem czekoladowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Krem czekoladowy przepisy:

  • Mus czekoladowo-orzechowy
    Nutella dla dorosłych.
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Krem brazylijski
    Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.
  • Imbirowy krem brulee Imbirowy krem brulee
    Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.




Podziel się linkiem:


Komentarze: