Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...
Przepis na Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym >>
Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
Przepis na Ciasto półkruche >>
Ładny, nieduży deser z mascarpone i poziomek. Kwintesencja lata.
Przepis na Poziomkowa pokusa >>
A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
Przepis na Mus z białej czekolady z malinami >>
Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.
Przepis na Parfait z suszonych śliwek z sezamem >>
Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...
Przepis na Tiramisu z węgierkami >>
Gofry z ciasta podobnego do ptysiowego są lekkie i smaczne. Podajemy z bitą śmietaną i sałatką z truskawek i pomarańczy (patrz przepis) lub z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym.
Przepis na Gofry parzone >>
Sałatka na zmianę pór roku - kiedy pomarańcze właśnie się kończą, a truskawki zaczynają.
Przepis na Sałatka z truskawek i pomarańczy >>
Intensywna słodycz białej czekolady przełamana jest cierpkim smakiem jeżyn - bardzo smaczny i elegancki deser, odpowiedni na zakończenie niedzielnego obiadu.
Przepis na Krem z białej czekolady z jeżynami >>
Delikatny kremik z miodem i sezamem doskonale komponuje się z cierpko-słodkimi owocami. W przepisie proponuję maliny, truskawki i borówki amerykańskie, ale oczywiście mogą to też być jeżyny, jagody lub - mmm - poziomki.
Przepis na Krem z miodem i letnimi owocami >>