W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śliwki z kruszonką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Śliwki z kruszonką

Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 czerwonych śliwek (lub odpowiednio więcej węgierek)
  • pomarańcza
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mąki
  • 25 g płatków owsianych
  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych

Śliwki z kruszonką - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę ścieramy, a sok wyciskamy. Śliwki mieszamy w misce z sokiem i skórką z pomarańczy. Dodajemy cynamon i połowę cukru. Rozdzielamy owoce między 4 żaroodporne naczynka. Masło kroimy w kostkę i do każdej miseczki wkładamy 3 małe kostki. Resztę masła rozcieramy palcami z mąką, po czym dodajemy resztę cukru, płatki owsiane i posiekane orzechy laskowe. Mieszamy i rozdzielamy pomiędzy miseczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni, a sok ze śliwek zacznie bąblować. Podajemy z lodami lub maślaną śmietaną (patrz przepis).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Śliwki z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Śliwki z kruszonką przepisy:

  • Śliwki z kruszonką nr 2 Śliwki z kruszonką nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Kompot wigilijny (po mojemu)
    Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!
  • Ciasto orzechowe ze śliwkami
    Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).
  • Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler)
    Bardzo popularny w Stanach deser - ot, taka owocowa zapiekanka z ciastem na wierzchu. Dzieci bardzo to lubią, zwłaszcza, jeśli doda im się jeszcze kulkę waniliowych lodów.
  • Waniliowe śliwki z jogurtem
    Świetne śniadaniowe (lub brunchowe) danie z Wielkiej Brytanii - mieszkańcy Wysp tradycyjnie darzą pewną taką nieufnością owoce w stanie surowym, wybierając raczej jakieś bardziej bezpieczne (czytaj: gotowane) formy. Ciepłe śliwki są znakomite, a gęsty turecki jogurt doskonale do nich pasuje.




Podziel się linkiem:


Komentarze: