Moim zdaniem, dobrze przyprawiony pieczony boczek przewyższa w smaku schab - dzięki warstewce tłuszczu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Nie mówię, żeby wieprzowiną raczyć się codziennie, ale na Wielkanoc... Raz się żyje! Chrzan obowiązkowy.
Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rolada z boczku z szałwią - Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Z boczku wycinamy resztki chrząstek i kostek, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy papierem kuchennym i kładziemy na desce, stroną "mięsną" do dołu. Wierzch mięsa nacieramy solą. Boczek odwracamy, lekko solimy i porządnie (za przeproszeniem) pieprzymy. Smarujemy siekanym czosnkiem i rozkładamy listki szałwi. Mięso zwijamy i sznurujemy kuchennym (białym!) sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i osmażamy roladę ze wszytkich stron. Przekładamy do żaroodpornego (metalowego na przykład) naczynia i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy mięso przez 2 godziny. Boczek wyjmujemy i studzimy. Zimne mięso owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w cienkie plastry.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Rolada z boczku z szałwią: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |