Solidna, obiadowa lub kolacyjna sałatka. Możemy również podać ją gościom na przyjęciu stojącym, gdyż nie wymaga użycia noża, a jest dostatecznie oryginalna, by stanowić temat konwersacji ;-)
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z kurczaka z kuskusem - Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Starannie mieszamy i zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać odrobinę ponad poziom kuskusu. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Migdały wsypujemy na patelnię, dolewamy łyżkę-dwie oliwy i podpiekamy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebule obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę w cieniutkie plasterki. Lekko solimy i ugniatamy chwilę ręką. Natkę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. W dużej misce mieszamy kurczaka, kuskus, migdały, cebulę, natkę i osączone z zalewy kapary. Dodajemy cytrynowy dressing i starannie wszystko mieszamy. Ewentualnie solimy do smaku. Do czasu podania przechowujemy w chłodnym miejscu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sałatka z kurczaka z kuskusem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |