W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem brulee z kawowym karmelem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Krem brulee z kawowym karmelem

Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 ml kremowej śmietanki
  • 100 ml mleka
  • laska wanilii
  • 150 ml espresso
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • łyżka ziaren kawy
  • 80 g brązowego cukru (o dużych kryształkach
  • nie tego zupełnie miałkiego)

Krem brulee z kawowym karmelem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy kawę, znów doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy w spokoju na 15 minut. Wyjmujemy laskę wanilii, łyżeczką wyskrobujemy pestki i dodajemy do śmietanki.
Do miski wbijamy 3 całe jajka i 3 żółtka, dodajemy cukier. Ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel, jakieś 3 minuty. Powoli dolewamy kawową śmietankę, cały czas mieszając. Przelewamy krem przez sitko i wlewamy do 4 płaskich miseczek do kremu brulee. Ustawiamy miseczki w głębokiej blaszce i wstawiamy do piekarnika. Wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy przez godzinę, aż krem zastygnie.
Wyjmujemy krem z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na noc).
Tuż przed podaniem tłuczemy ziarnka kawy w moździerzu i mieszamy z cukrem.
Powierzchnię kremu posypujemy równą warstwą kawowego cukru i rumienimy przy pomocy kuchennego ręcznego palnika (po angielsku - blow torch) lub pod rozgrzanym do czerwoności opiekaczu w piekarniku.
Odstawiamy na 5-10 minut do lodówki, żeby karmel stwardniał i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem brulee z kawowym karmelem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krem brulee z kawowym karmelem przepisy:

  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
  • Imbirowy krem brulee Imbirowy krem brulee
    Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
  • Krem brulee z żurawinami
    Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
  • Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami
    Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!


Podziel się linkiem:




Komentarze: