W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Calissons z Aix-en-Provence

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Calissons z Aix-en-Provence

Przesłodkie cukiereczki z Prowansji. Ta wersja jest pomarańczowo-migdałowa, ale spotyka się też calissons z kandyzowanego melona, popularnego na południu Francji.

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g obranych migdałów
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • papier ryżowy
  • 3 białka
  • 300 g cukru

Calissons z Aix-en-Provence - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni.
Osączoną z syropu skórkę, migdały i miód wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie gładką masę.
Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia, a potem papierem ryżowym. Na papierze ryżowym rozsmarowujemy masę migdałowo-pomarańczową - powinna mieć grubość 1 cm.
Białka ubijamy z cukrem na gęstą masę i rozsmarowujemy na masie migdałowo-pomarańczowej.
Wstawiamy blachę do piekarnika na kilka minut, aż białko na wierzchu obeschnie, ale się nie zarumieni.
Odstawiamy calissons do wystygnięcia, po czym kroimy ostrym, zamoczonym w gorącej wodzie nożem na kawałeczki w kształcie wydłużonych rombów.
Przechowujemy w szczelnym pudełku, przekładając każdą warstwę papierem do pieczenia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Calissons z Aix-en-Provence: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Calissons z Aix-en-Provence przepisy:

  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Camembert w cieście francuskim
    Nie jest to danie bardzo eleganckie, bo camembert rozlewa się wewnątrz ciasta francuskiego i trudno go nałożyć na talerze. Z drugiej strony - ten lejący się ser i chrupiące ciasto aż proszą o miłe towarzystwo przy kieliszku dobrego wina...
  • Tarta z pieczonym kalafiorem i dynią
    Oryginalna wegetariańska tarta na większe okazje. Pieczony kalafior i dynia mają znacznie więcej smaku, niż te same warzywa ugotowane w zwykłej wodzie. Podajemy z jakąś zimową sałatą - cykorią, endywią lub roszponką.
  • Sernik mojej Mamusi
    Nie ma Świąt bez sernika. U nas w domu właśnie bez takiego.


Podziel się linkiem:




Komentarze: