W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan z suszonymi morelami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Flan z suszonymi morelami

Zapiekany krem z owocami zawsze ma swoich wielbicieli. Póki nie ma świeżych owoców, możemy użyć suszonych - na przykład właśnie moreli. Flan podajemy na ciepło, z owocowym sosem (np. Wiśniowe coulis).

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g miękkich suszonych moreli bez pestek
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml kremowej śmietanki

Flan z suszonymi morelami - Opis przyrządzania:

Morele zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc do nasiąknięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem.
Morele odcedzamy i starannie odsączamy z wody, po czym rozkładamy w przygotowanej formie.
Miksujemy razem jajka, cukier, mąkę i śmietankę na gładką masę. Polewamy kremem morele i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, aż krem się podniesie i przyrumieni lekko z wierzchu.
Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia - krem powinien zastygnąć.
Podajemy na ciepło lub letnio, z sosem owocowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Flan z suszonymi morelami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Flan z suszonymi morelami przepisy:

  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
  • Parmezanowy flan
    Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.
  • Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym
    Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Flan grzybowy z ziołami
    Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: