Prosty sernik na czekoladowym kruchym spodzie - łatwy i bezproblemowy. Dobre podwieczorkowe ciasto, świetne z kilkoma świeżymi truskawkami lub malinami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Serniczek biało-czarny - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę o boku około 23 cm smarujemy cienko olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Dodajemy szczyptę soli. Masło kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć, po czym szybko zagniatamy ciasto ręką. Ciastem wylepiamy spód przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. wyjmujemy i studzimy.
Do miski malaksera wkładamy serek, śmietanę, cukier, jajka i białą czekoladę. Miksujemy na gładką masę, po czym wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 35 minut, aż masa serowa zastygnie.
Wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy. Kroimy w kawałki i podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Serniczek biało-czarny: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska