W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Serniczek biało-czarny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Serniczek biało-czarny

Prosty sernik na czekoladowym kruchym spodzie - łatwy i bezproblemowy. Dobre podwieczorkowe ciasto, świetne z kilkoma świeżymi truskawkami lub malinami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • odrobina oleju do smarowania blaszki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 160 g zimnego masła
  • 350 g kremowego serka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady startej na tarce

Serniczek biało-czarny - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę o boku około 23 cm smarujemy cienko olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Dodajemy szczyptę soli. Masło kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć, po czym szybko zagniatamy ciasto ręką. Ciastem wylepiamy spód przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. wyjmujemy i studzimy.
Do miski malaksera wkładamy serek, śmietanę, cukier, jajka i białą czekoladę. Miksujemy na gładką masę, po czym wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 35 minut, aż masa serowa zastygnie.
Wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy. Kroimy w kawałki i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Serniczek biało-czarny: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: