W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mrożony tort kokosowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mrożony tort kokosowy

Niekłopotliwy w wykonaniu egzotyczny tort z miłym kokosowym smakiem. Świetny po - jakże modnym dzisiaj - grillu, w ciepły wiosenny wieczór... Ech, rozmarzyłam się...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 175 g słodkich owsianych ciasteczek (gotowych)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 75 g masła
  • 600 ml kremowej zimnej śmietanki
  • 50 g cukru pudru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki Malibu lub białego rumu
  • egzotyczne owoce i prażone wiórki kokosowe do dekoracji

Mrożony tort kokosowy - Opis przyrządzania:

Na dno tortownicy o średnicy około 23 cm wkładamy odpowiednio przycięte kółko papieru do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozgniatamy wałkiem na drobne okruchy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło topimy i mieszamy z ciasteczkami i wiórkami, po czym ugniatamy w tortownicy (tylko dno, brzegi pozostawiamy wolne). Wstawiamy do lodówki.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na prawie sztywno. Delikatnie mieszamy z mlekiem kokosowym i Malibu (lub rumem). Wlewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin - aż zupełnie się zamrozi.
Tort wyjmujemy 20 minut przed podaniem. Nożem zanurzonym w gorącej wodzie oddzielamy tort od brzegów tortownicy i przekładamy na paterę.
Wierzch ozdabiamy egzotycznymi owocami - pięknie wyglądają kiwi i miechunka (czyli fizalis), bardzo smaczne jest mango, ananas albo zupełnie nieegzotyczne maliny - i długimi, prażonymi wiórkami kokosowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mrożony tort kokosowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Mrożony tort kokosowy przepisy:

  • Placek drożdżowy z rabarbarem
    Niesłychanie prosty, wiosenny placek z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Najlepszy (choć podobno nie najzdrowszy) jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.
  • Ciasto z dyni Glorii
    Bardzo pyszne i bardzo amerykańskie ciasto dyniowe. Doskonałe na każdy jesienno-zimowy podwieczorek. Dlaczego Glorii? Bo przepis dostałam od znajomej Amerykanki - to nie o Glorię z "Madagaskaru" chodzi...
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: