W ten sposób można smażyć także wieprzowinę, kurczaka i indyka, ale te prawdziwe sznycle wiedeńskie muszą być z cielęciny!
Kraj pochodzenia: Austria-Wiedeń
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sznycel wiedeński - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Kładziemy po jednym sznyclu na zmoczonej wodą deseczce. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i rozbijamy tłuczkiem na cienkie, duże plastry. Nie walimy tłuczkiem z całej siły, bo zrobią się w mięsie dziury. Wszystkie sznycle solimy z obu stron. Mąkę wsypujemy na jeden talerz. Na drugi wbijamy jajka i rozkłócamy je starannie widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy tartą bułkę. Plastry mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w tartej bułce. Panierkę lekko przyklepujemy ręką. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Na dużej patelni roztapiamy smalec. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy pierwszy sznycel - chyba, że sznycle nieduże, a patelnia wielka, to zmieszczą się 2. Smażymy na sporym ogniu, aż panierka będzie ciemnozłota - czasem przygniatamy widelcem lub łyżką, gdyby mięso podnosiło się w środku. Usmażony sznycel zdejmujemy z patelni na kawałek kuchennego papieru, a gdy spłynie nadmiar tłuszczu, przekładamy mięso na żaroodporny półmisek i wkładamy do ciepłego piekarnika. Smażymy resztę sznycli w ten sam sposób. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Natkę myjemy i dzielimy na estetyczne listki. Na każdym sznyclu kładziemy ćwiartkę cytryny i ozdabiamy natką. Podajemy natychmiast, z austriacką sałatką z ziemniaków.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sznycel wiedeński: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |