W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z gruszek z bekonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z gruszek z bekonem

Doskonała jesienno-zimowa sałatka dla dwojga z grillowanych (na patelni) gruszek z chrupiącym bekonem, orzechami, grzankami. Kieliszek czerwonego wina będzie tu jak najbardziej na miejscu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 nieduże gruszki
  • gaÅ‚Ä…zka selera naciowego
  • garść wyÅ‚uskanych wÅ‚oskich orzechów
  • Å‚yżeczka ziarnistej musztardy
  • Å‚yżeczka biaÅ‚ego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 200 g mieszanych listków saÅ‚aty (z gotowej mieszanki)
  • 6 cienkich plasterków bekonu
  • 4 kromki ciabatty
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego parmezanu

Sałatka z gruszek z bekonem - Opis przyrządzania:

Gruszki myjemy i kroimy w ósemki. Wycinamy gniazda nasienne. Seler myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Orzechy grubo siekamy. Musztardę mieszamy z octem winnym i dużą szczyptą cukru. Ukręcamy sos, dolewając 2-3 łyżki oliwy. Solimy do smaku. Sałatę mieszamy z selerem i rozdzielamy między 2 talerze. Gruszki polewamy łyżką oliwy i mieszamy. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy bekon i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na kawałek papieru kuchennego, a na patelnię kładziemy gruszki i grillujemy z obu stron mniej więcej 5 minut (razem) - na owocach powinny pojawić się przypieczone paski. Przekładamy gruszki na sałatę, a na patelnię wkładamy kromki ciabatty i grillujemy po minutę-dwie z każdej strony - na chlebie też powinny pojawić się ciemne paski. Gruszki polewamy sosem i posypujemy orzechami. Na gruszkach kładziemy bekon, a obok - grzanki. Na sam koniec strugamy nad sałatką nieco parmezanu, kręcimy młynkiem z pieprzem i podajemy natychmiast, jako się rzekło - z kieliszkiem wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka z gruszek z bekonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: