Doskonała jesienno-zimowa sałatka dla dwojga z grillowanych (na patelni) gruszek z chrupiącym bekonem, orzechami, grzankami. Kieliszek czerwonego wina będzie tu jak najbardziej na miejscu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z gruszek z bekonem - Opis przyrządzania:
Gruszki myjemy i kroimy w ósemki. Wycinamy gniazda nasienne. Seler myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Orzechy grubo siekamy. Musztardę mieszamy z octem winnym i dużą szczyptą cukru. Ukręcamy sos, dolewając 2-3 łyżki oliwy. Solimy do smaku. Sałatę mieszamy z selerem i rozdzielamy między 2 talerze. Gruszki polewamy łyżką oliwy i mieszamy. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy bekon i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na kawałek papieru kuchennego, a na patelnię kładziemy gruszki i grillujemy z obu stron mniej więcej 5 minut (razem) - na owocach powinny pojawić się przypieczone paski. Przekładamy gruszki na sałatę, a na patelnię wkładamy kromki ciabatty i grillujemy po minutę-dwie z każdej strony - na chlebie też powinny pojawić się ciemne paski. Gruszki polewamy sosem i posypujemy orzechami. Na gruszkach kładziemy bekon, a obok - grzanki. Na sam koniec strugamy nad sałatką nieco parmezanu, kręcimy młynkiem z pieprzem i podajemy natychmiast, jako się rzekło - z kieliszkiem wina.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sałatka z gruszek z bekonem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |