Takie buraczki (zwane ongiś "jarzynką") robiła dla mnie dawno temu moja Mama... Kiedy wracałam z wakacji, dzwoniłam do domu (z budki!), a Mama pytała mnie, co bym chciała na powitalny obiad. Zazwyczaj chciałam mielone cielęce kotlety z kaszą perłową, czasem zrazy wołowe - zawijane lub zwykłe - z kaszą gryczaną - i zawsze, zawsze prosiłam o te buraczki (i surówkę z marchewki, która świetnie idzie z nimi w parze).
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Moje ukochane buraczki - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Buraki starannie szorujemy pod strumieniem zimnej wody, ale nie obieramy - odcinamy ewentualnie resztki liści. Kładziemy buraki na dużym arkuszu folii aluminiowej i zawijamy w pakiecik. Wkładamy pakiecik z burakami do nagrzanego piekarnika i pieczemy półtorej godziny do dwóch, aż buraki będą miękkie. Tu uwaga - nie będą tak zupełnie miękkie, jak (dajmy na to) ugotowane ziemniaki - chodzi o to, żeby dały się łatwo nakłuć ostrym nożem lub widelcem. Upieczone buraki wyjmujemy i studzimy, po czym obieramy ze skórki.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Buraki i jabłka ścieramy na średnio drobnej tarce - to mój wybór, ale jeśli ktoś woli starte drobniej, na miazgę, lub na grubo, to proszę bardzo!
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy lub rozgniatamy ciężkim nożem na miazgę.
Stawiamy głęboką patelnię na średnim ogniu. Wkładamy masło, a kiedy się roztopi, wsypujemy kminek. Smażymy, mieszając, aż zacznie psykać, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, cały czas mieszając, aż czosnek nieco zmięknie, ale staramy się, żeby się nie zaczął rumienić.
Teraz dodajemy starte buraki z jabłkami i starannie mieszamy. Zwiększamy ogień i dolewamy zakwas (lub sok z buraków) i wino. Zagotowujemy, mieszając, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy buraczki jakiś kwadrans - do momentu, w którym większość płynu wyparuje, a smaki się połączą.
Doprawiamy buraczki solÄ… i pieprzem, jeszcze raz mieszamy.
Możemy buraczki podać od razu, ale lepiej jest odstawić je w chłodne miejsce i odgrzać następnego dnia.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Moje ukochane buraczki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |