Bardzo dobry sposób na dodanie smaku i jednoczesne zmiękczenie mięsa przed grillowaniem lub smażeniem. Jabłkowa solanka nadaje się przede wszystkim do schabu, karkówki lub kotletów wieprzowych, ale ostatnio marynowałam w niej piersi z bażanta i były doskonałe! Trzeba tylko pamiętać, że mięso po wyjęciu z solanki należy starannie osuszyć, no i nie solić już więcej...
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: na 1 kg mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jabłkowa solanka do marynowania mięsa - Opis przyrządzania:
Do garnka wsypujemy sól i cukier, dolewamy szklankę zimnej wody.
Jałowiec i pieprz lekko rozbijamy w moździerzu i dodajemy do garnka, wraz z listkiem laurowym i goździkami.
Garnek stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy wodę z przyprawami, co jakiś czas mieszając, aż sól i cukier zupełnie się rozpuszczą i płyn się zagotuje.
Zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy cydr i wrzucamy kostki lodu. Mieszamy, aż lód się rozpuści i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Zimną marynatą zalewamy surowe mięso - ta ilość powinna wystarczyć na kilogram mięsa - (najlepiej pokrojone już na porcje), przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - od 2 do 12. Jeśli mamy cienkie płatki schabu, to 2 godziny wystarczą; jeśli marynujemy całe polędwiczki wieprzowe, to 5-6 godzin będzie akurat. Wspomniane piersi z bażanta (bez kości i skóry) marynowałam 4 godziny i były doskonałe - miękkie, doprawione (ten jałowiec!) i w sam raz słone. Cały kawałek schabu włożyłabym do solanki na 12 godzin, kilka razy obracając.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Jabłkowa solanka do marynowania mięsa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |