W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placuszki z dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Placuszki z dyni

Błyskawiczne ciepłe placuszki o ładnym, złoto-żółtym kolorze. Podajemy z jakimś ostrym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z plastrami pomidorów i kwaśną śmietaną. Wielbiciele dań słodkich niech poleją śmietaną i posypią cukrem z cynamonem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dyni o pomarańczowym miąższu (bez skóry i nasion)
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Placuszki z dyni - Opis przyrządzania:

Dynię ścieramy na grubej tarce. Masło wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do masła i ucieramy na gładką masę. Dodajemy 4-5 łyżek mąki (ciasto powinno być średnio gęste - czyli nie lejące się, ale i nie bardzo sztywne) i starannie mieszamy. dodajemy dynię i znów mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący, łyżką kładziemy porcje ciasta i rozprowadzamy na cienkie placuszki. Smażymy na sporym ogniu na złoto z obu stron. W miarę smażenia dalszych porcji ciasta, dolewamy na patelnię trochę oleju. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Placuszki z dyni: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Placuszki z dyni przepisy:

  • Placuszki z kukurydzy
    Bardzo lubię małe, rumiane placuszki z warzyw (np. pomidory w cieście, benuelos czy placuszki z cukinii). Placuszki ze świeżej kukurydzy są szczególnie dobre, gdyż ziaren jest więcej, niż ciasta i przyjemnie się one przypiekają. Świetne danie na brunch - wówczas podajemy je z kawałkami smażonego bekonu i jajkiem.
  • Słodkie placuszki ze śliwkami
    Jeden z moich najstarszych wycinków... Takie pulchne, oprószone cukrem pudrem placuszki są świetną alternatywą dla jabłek w cieście i wszyscy bardzo je lubią.
  • Dyniowe krokieciki
    Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.
  • Bliny Kuby Goldberga Bliny Kuby Goldberga
    Prościutkie bliny bez drożdży, a mimo to znakomite - o delikatnym smaku i różnorakim zastosowaniu: na słodko, na słono... Ja najbardziej lubię je z siekanym jajkiem na twardo, cebulką i kwaśną śmietaną. Kuba Goldberg (świeć Panie nad jego duszą) miał wiele zalet, a wśród nich niewątpliwy talent i zapał kucharski. Kiedyś o nim napiszę Gazetkę.
  • Amerykańskie placuszki
    Klasyczne naleśniki amerykańskie, podawane najchętniej na śniadanie lub brunch. Najbardziej tradycyjnie jada się je z syropem klonowym i smażonym bekonem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: