Klasyczne naleśniki amerykańskie, podawane najchętniej na śniadanie lub brunch. Najbardziej tradycyjnie jada się je z syropem klonowym i smażonym bekonem.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
jajko
szklanka (250 ml) mleka
3 łyżki brązowego cukru
150 g mąki
skąpa łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
masło do smażenia
Amerykańskie placuszki - Opis przyrządzania:
Miksujemy razem jajko, mleko, cukier, mąkę i proszek do pieczenia na gładkie ciasto. Można to zrobić w blenderze, malakserze lub ręcznym mikserem. Oczywiście można też wszystko ukręcić bez pomocy elektryczności. 2 łyżki masła topimy na patelni i dolewamy do ciasta, dodajemy też pół łyżeczki soli. Jeszcze raz starannie mieszamy. Ciasto możemy używać od razu, dobrze jest jednak odstawić je na godzinę, a nawet na całą noc (w lodówce), co jest bardzo wygodne, jeżeli chcemy smażyć placki na śniadanie. Na teflonowej patelni rozpuszczamy kawalątek masła. Na gorące masło kładziemy łyżką placuszki, nie za dużo na raz, żeby się zlewały ze sobą. Kiedy będą rumiane od spodu, a na wierzchu pojawią się dziurki, szpatułką przekładamy placuszki na drugą stronę. Smażymy jeszcze jakąś minutę do dwu, aż druga strona się przyrumieni. Gotowe placuszki trzymamy w piekarniku, żeby nie wystygły, kiedy będziemy smażyć resztę. Podajemy ze smażonym bekonem, polewając syropem klonowym lub też z jakąkolwiek konfiturą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Amerykańskie placuszki: można zrobić wcześniej
Żeberka w klonowym sosie barbecue Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!
Łosoś z syropem klonowym Znakomity łosoś w wersji słodko-słonej, szalenie prosty w wykonaniu. Do ryby pasują przede wszystkim zielone warzywa - brokuły ugotowane al dente, zielona fasolka, szpinak w liściach...
Sałatka ze szpinaku z bekonem Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.
Vinaigrette z syropem klonowym Ostatnio mój najulubieńszy sos do sałaty - każdej, dodam. Świetnie pasuje do cykorii lub endywii, ale ze szpinakiem też jest świetny. Ze zwykłą sałatą znakomity. Z rukolą też. A ostatnio maczaliśmy w nim różyczki podgotowanych brokułów...
Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!