Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-z-dyni

Placuszki z dyni

Błyskawiczne ciepłe placuszki o ładnym, złoto-żółtym kolorze. Podajemy z jakimś ostrym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z plastrami pomidorów i kwaśną śmietaną. Wielbiciele dań słodkich niech poleją śmietaną i posypią cukrem z cynamonem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) dyni o pomarańczowym miąższu (bez skóry i nasion)
łyżka miękkiego masła
2 jajka
kilka łyżek mąki
olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Opis przyrządzania:
Dynię ścieramy na grubej tarce. Masło wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do masła i ucieramy na gładką masę. Dodajemy 4-5 łyżek mąki (ciasto powinno być średnio gęste - czyli nie lejące się, ale i nie bardzo sztywne) i starannie mieszamy. dodajemy dynię i znów mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący, łyżką kładziemy porcje ciasta i rozprowadzamy na cienkie placuszki. Smażymy na sporym ogniu na złoto z obu stron. W miarę smażenia dalszych porcji ciasta, dolewamy na patelnię trochę oleju. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024