Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-z-dyni
Placuszki z dyni
Błyskawiczne ciepłe placuszki o ładnym, złoto-żółtym kolorze. Podajemy z jakimś ostrym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z plastrami pomidorów i kwaśną śmietaną. Wielbiciele dań słodkich niech poleją śmietaną i posypią cukrem z cynamonem.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (1/2 kg) dyni o pomarańczowym miąższu (bez skóry i nasion)
łyżka miękkiego masła
2 jajka
kilka łyżek mąki
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
Opis przyrządzania:
Dynię ścieramy na grubej tarce. Masło wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do masła i ucieramy na gładką masę. Dodajemy 4-5 łyżek mąki (ciasto powinno być średnio gęste - czyli nie lejące się, ale i nie bardzo sztywne) i starannie mieszamy. dodajemy dynię i znów mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący, łyżką kładziemy porcje ciasta i rozprowadzamy na cienkie placuszki. Smażymy na sporym ogniu na złoto z obu stron. W miarę smażenia dalszych porcji ciasta, dolewamy na patelnię trochę oleju. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024