Hm. No naprawdę to jest dziwna zupa - z cebulą gotowaną w mleku, boczkiem i grzankami... Ale właściwie czemu nie? O tej porze roku mam poczucie, że wszystko mi się już znudziło i trzeba próbować nowości.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dziwna zupa - Opis przyrzÄ…dzania:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i stawiamy na ogniu. Wolno doprowadzamy do wrzenia, po czym gasimy ogień, garnek przykrywamy i zostawiamy mleko w spokoju na kwadrans.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem na średnio grube plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy, często mieszając, na złoto. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na drugiej patelni, najlepiej teflonowej, smażymy plasterki boczku, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.
Bagietkę kroimy w kromeczki o grubości centymetra i smarujemy resztą masła. Układamy na blaszce i wstawiamy po opiekacz, gdzie trzymamy je, aż się zarumienią.
Z mleka wyławiamy listek laurowy. Mleko ewentualnie podgrzewamy i rozdzielamy między 4 talerze.
Na środek każdego talerza kładziemy porcję cebuli i po 2 plasterki boczku "na ryło". Posypujemy grzankami, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Dziwna zupa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |