Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet Tex-Mex - Opis przyrzÄ…dzania:
Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się zagrzeje, wkładamy plasterki bekonu i smażymy je z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmujemy z patelni na papier kuchenny, ale tłuszczu nie wylewamy. Kiedy bekon wystygnie, kruszymy go na kawałeczki.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę jalapeno myjemy i drobno siekamy, jeśli zaś mamy papryczkę ze słoika, to najpierw dokładnie ją osączamy z zalewy, a potem siekamy.
Pomidor myjemy, kto chce, może go obrać ze skórki, kroimy w kosteczkę.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę i kroimy w poprzek w plasterki.
Ser ścieramy na grubej tarce.
Na patelnię z tłuszczem po bekonie wlewamy olej i stawiamy na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i papryczkę i smażymy, co jakiś czas mieszając, az warzywa zmiękną. Odławiamy je z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na bok, zaś patelnię zostawiamy na ogniu.
Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, dodając trochę soli i pieprzu do smaku. Wlewamy masę jajeczną na patelnię, przykrywamy i smażymy przez 3-4 minuty, aż omlet od spodu zupełnie się zetnie.
Zdejmujemy przykrywkę i na połowie powierzchni omletu rozkładamy bekon, cebulę z jalapeno, pomidor i awokado. Posypujemy połową sera, składamy omlet tak, by nadzienie było przykryte, przykrywamy znów patelnię i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż jajka się zupełnie zetną.
Zdejmujemy omlet z patelni, kroimy na 4 części, przekładamy na ogrzane talerze i posypujemy resztą sera. W warunkach działkowo-wakacyjnych stawiamy patelnie po prostu na stole i każdy nakłada sobie sam, posypując serem lub nie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Omlet Tex-Mex: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |