Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cebulowa-bagietka-Zapiekanka-2012

Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012)

Zapiekanka - ale jaka! Zgodnie z ogólnoświatowym postulatem - z białkiem zwierzęcym w minimalnej ilości (ciut bekonu dla smaku i koloru). Z pyszną cebulką. Z minimalną ilością wkładu własnego (ach, ten czas, ten czas - coraz go mniej!).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) cebuli
200 ml (niepełna szklanka) wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczki kminku
100g chudego bekonu
kawałek żółtego sera typu gouda (do 100 g)
2 jajka
łyżka kremowej śmietanki
łyżka kwaśnej śmietany
2 gałązki natki pietruszki
duża bagietka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie półplasterki. Wkładamy cebulę do rondla, dodajemy wino i kminek oraz dużą szczyptę soli, takąż szczyptę cukru oraz sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, ogień zmniejszamy, po czym gotujemy cebulkę, aż płyn odparuje, czyli jakiś kwadrans. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Bekon kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli.
Ser ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i śmietanę, rozbijamy widelcem na gładką masę i dodajemy do cebuli.
Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Wszystko razem starannie mieszamy.
Bagietkę ostrożnie kroimy wzdłuż na połówki równej grubości. Wydłubujemy wnętrze (możemy je ususzyć i przerobić na tartą bułkę), po czym napełniamy je masą cebulową.
Wstawiamy napełnione bagietki do nagrzanego pieca i pieczemy przez mniej więcej 10 minut, aż ser się stopi, a bagietka jeszcze nie przypali.
Podajemy na gorąco, koniecznie z butelką wina w obojętnym kolorze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020