Postna, skromna zupa "przednówkowa" z południowej Francji. W dialekcie prowansalskim nazywa się aigo-boulido, czyli wrząca woda. Ale jest tam jeszcze parę składników, nie martwcie się.
Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże ząbki czosnku
listek laurowy
oliwa z oliwek
żółtko
6 kromek bagietki
Prowansalska zupa czosnkowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Do garnka wlewamy litr wody i solimy ją. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W tym czasie obieramy czosnek i drobniutko go siekamy, po czym dodajemy do wody, wraz z listkiem laurowym. Wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans.
Do miski wkładamy surowe żółtko i powolutku dolewamy gorącą zupę, cały czas mieszając. Sprawdzamy zupę pod kątem soli, doprawiamy ją także pieprzem.
Do każdego talerza wkładamy po 3 kromki bagietki i zalewamy zupą. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Prowansalska zupa czosnkowa: do zrobienia w ostatniej chwili
Trzynasta zupa z dyni Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.
Jesienna zupa z pomidorów Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (*!*4090*!*), mamy doskonały weekendowy lunch.
Zupa trochę jakby azjatycka Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
Portugalska zupa jarzynowa Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewajÄ…ca zupa - prosto z Portugalii!
Zupa szpinakowa z czosnkiem Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.