W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Wariacja na temat sabaudzkich ziemniaków, ale z nietypowym dodatkiem parmezanu. Bardzo udany dodatek do kaczki lub pieczonej polędwicy wołowej. Do jagnięciny też pasuje.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 łyżki masła
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 150 g kremowej śmietanki
  • żółtko
  • 60 g świeżego parmezanu
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki zapiekane z parmezanem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w równe plasterki o grubości około pół cm, po czym wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez minutę, odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Owalną formę do zapiekania smarujemy łyżką masła. Plasterki ziemniaków układamy w formie tak, by zachodziły na siebie - czyli dachówkowato.
Mieszamy razem kwaśną śmietanę, kremową śmietankę i żółtko na gładki sos. Parmezan ścieramy na tarce, 2/3 dodajemy do sosu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem równomiernie polewamy ziemniaki. Resztę masła kroimy w kawałeczki i rozkładamy na wierzchu kartofli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut do godziny - zapiekanka powinna ładnie przyrumienić się z wierzchu.
Podajemy prosto z pieca, jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie - wówczas z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki zapiekane z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: