Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie
Liczba porcji: duża blacha
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg (500 g) mÄ…ki
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
2 jajka
1 żółtko
2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Ciasto półkruche - Opis przyrządzania:
Makę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Dodajemy jajka i żółtko, siekamy dalej. Dodajemy 2 łyżki śmietany i zagniatamy ciasto, ewentualnie dodając w trakcie nieco więcej śmietany. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Oczywiście możemy też zagnieść ciasto w malakserze lub robocie kuchennym: wsypujemy mąkę, cukier i proszek, dodajemy masło w kawałkach. Miksujemy, aż zaczną powstawać grudki, po czym dodajemy jajka. Miksujemy i dodajemy po trochu śmietanę. Gdy ciasto zacznie tworzyć kulę, wyjmujemy je i formujemy w gruby placek. Ciasto owijamy folią plastikową i wstawiamy na pół godziny do lodówki (choć nie jest to konieczne i jeśli naprawdę musimy ciasto upiec natychmiast, to OK). Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto półkruche: można zrobić wcześniej
Kruche ciasto cynamonowe Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.
Ciasto na makaron Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.
Kruche ciasto ze śmietaną Kolejne kruche ciasto, tym razem z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Używam go najczęściej do robienia rurek, nawijając paski rozwałkowanego ciasta na specjalne metalowe tubki. Można z niego też zrobić, rzecz jasna, tartę lub małe babeczki.
Szafranowe ciasto na makaron Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.
Natalia Korcelli, 2017-09-22 22:38:08
To zależy, co chcesz z tego zrobić. To jest przepis podstawowy, więc trudno określić, do czego kto chciałby go wykorzystać (szarlotka, pierożki, placek ze śliwkami...). Zasadniczo ciasto półkruche pieczemy w temperaturze 180-200 stopni, do zrumienienia.
Moja ocena: brak oceny
Krakers, 2017-09-22 12:52:36
Przepis bardzo prosty co za tym idzie wykonanie ale w jakiej piec temperaturze i jak długo?
Moja ocena: brak oceny
Natalka, 2016-12-23 7:56:24
A może do pasztecików krucho-drożdżowe?
Moja ocena: 5
Magda, 2016-12-23 7:30:43
Ja w tym roku wypróbuje to ciasto bez pudru i zrobię paszteciki z pieczarkami na święta zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Moja ocena: brak oceny
goska, 2016-02-01 8:18:49
ciasto super ja robie w duzej misce mieszadlami - mikserem. ciasto jest lepkie wiec daje na duza blache porcjami lyzka, smaruje rece maka i gniote na placek na blaszce- dwie trzecie ciasta. na to podsypuje bulka tarta - klade mus z jablek, do ciasta daje dwa zolktka i dwa jajka, z bialek dwoch ktore zostaja robie beze - wykladam na jablka. reszte ciasta robie waleczki w pALCACH I ROZKLADAM NA BEZE . PIEKE W TEMP 170 STOPNI OKOLO 1 GODZ, NAJPIERW GORA DOL A PO POL GODZINY SAM DOL PIEKARNIAKA SMACZNEGO
Moja ocena: brak oceny
natalka, 2015-03-12 8:40:20
Kingo, to jest przepis podstawowy - czas i sposób pieczenia zależy od tego, co z tym ciastem zrobimy (patrz ostatnie zdanie). Ale obiecuję, że wkrótce wpiszę przepis na moją domową szarlotkę :), na tym właśnie cieście! Pozdrawiam i ja
Moja ocena: 5
kinga, 2015-02-27 16:45:31
Witam.Prosze podac czas i temperature pieczenia.Pozdrawiam.
Moja ocena: brak oceny
Ola, 2012-11-25 11:44:45
No i takiego własnie przepisu szukałam, dzięki wielkie - mogę zabrac sie teraz do robienia szarlotki PA!
Moja ocena: brak oceny
ciotka balbina, 2012-08-09 16:16:01
ciasto przepyszne
Moja ocena: 5
Natalia Korcelli, 2012-06-23 23:21:13
Po pierwsze: nikogo do niczego nie namawiam. Jeśli coś nie halo, jest masa innych portali. Po drugie: czy zauważyła, że jest to przepis PODSTAWOWY? Jak mogę radzić, co z tym zrobić, jeśli nie chce się zajrzeć w konkretne przepisy? Trzeba umieć czytać. Z taką agresją nawet nie chce mi się dalej polemizować... Co za ludzie dzisiaj.
Moja ocena: 5
Kasia, 2012-06-23 19:08:25
jak można dodawać połowę przepisu i namawać kogoś do upieczenia ciasta???GDZIE CZAS PIECZENIA?GDZIE TEMPERATURA?
Moja ocena: 1
fallusmajoris, 2011-03-31 21:01:55
ciasto pycha! ;D
Moja ocena: 5
Natalia Korcelli, 2011-01-11 18:03:50
Sam - słusznie, bez kruszonki ani rusz! Świetny przepis
Moja ocena: 5
Sam, 2010-12-31 22:13:20
Proponuję dodać przepis na kruszonkę:
200 gr mÄ…ki
100 gr cukru pudru
100 gr masła
Mąkę wymieszać z cukrem, masło stopić w rondelku doprowadzić do stanu wrzenia, gorące masło wlać do mąki zagnieść.Mając taką krusonkę całość ciasta można zużyć do wyłożenia blachy a wierzch posypać kruszonką. Pycha!!!!!!!!!
Moja ocena: brak oceny
Bakin, 2009-10-01 17:56:09
Chyba w każdym kraju mąkę kupuje się w sklepie , no nie? Ty lepiej się przyznaj ,że nie wiesz jak w tym kraju mąka się nazywa ;D
Moja ocena: 5
Kasia z TG, 2009-09-26 17:23:03
A ja nie umiec ciasta zrobic :P
Moja ocena: brak oceny