Delikatny kremik z miodem i sezamem doskonale komponuje się z cierpko-słodkimi owocami. W przepisie proponuję maliny, truskawki i borówki amerykańskie, ale oczywiście mogą to też być jeżyny, jagody lub - mmm - poziomki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem z miodem i letnimi owocami - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Jajko i żółtka ubijamy na gęsty, biały krem z 75 g cukru. Po trochu dolewamy gorące mleko ze śmietanką, cały czas miksując. Przelewamy przez gęste sitko. 4 żaroodporne, niezbyt głębokie miseczki smarujemy masłem i napełniamy kremem. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy ich wysokości. Pieczemy krem przez 20 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie szybko myjemy i osuszamy maliny, borówki, truskawki i porzeczki. Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z malinami i borówkami, posypując resztą cukru. Wstawiamy do lodówki. Sezam podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni. Tuż przed podaniem podgrzewamy miód z łyżką soku z cytryny na małej patelence, aż zacznie się rumienić i zmieniać w karmel. Szybko polewamy powierzchnię kremów i czekamy chwilę, aż miód zastygnie. Nakładamy na wierzch sałatkę owocową i posypujemy sezamem. Dekorujemy gałązkami porzeczek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Krem z miodem i letnimi owocami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |