W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z miodem i letnimi owocami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Krem z miodem i letnimi owocami

Delikatny kremik z miodem i sezamem doskonale komponuje się z cierpko-słodkimi owocami. W przepisie proponuję maliny, truskawki i borówki amerykańskie, ale oczywiście mogą to też być jeżyny, jagody lub - mmm - poziomki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml kremowej Å›mietanki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru
  • masÅ‚o do smarowania foremek
  • 100 g malin
  • 100 g borówek amerykaÅ„skich
  • 100 g truskawek
  • 4 gaÅ‚Ä…zki czerwonych porzeczek
  • 2 Å‚yżeczki sezamu
  • 3 Å‚yżki pÅ‚ynnego miodu
  • cytryna

Krem z miodem i letnimi owocami - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Jajko i żółtka ubijamy na gęsty, biały krem z 75 g cukru. Po trochu dolewamy gorące mleko ze śmietanką, cały czas miksując. Przelewamy przez gęste sitko. 4 żaroodporne, niezbyt głębokie miseczki smarujemy masłem i napełniamy kremem. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy ich wysokości. Pieczemy krem przez 20 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie szybko myjemy i osuszamy maliny, borówki, truskawki i porzeczki. Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z malinami i borówkami, posypując resztą cukru. Wstawiamy do lodówki. Sezam podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni. Tuż przed podaniem podgrzewamy miód z łyżką soku z cytryny na małej patelence, aż zacznie się rumienić i zmieniać w karmel. Szybko polewamy powierzchnię kremów i czekamy chwilę, aż miód zastygnie. Nakładamy na wierzch sałatkę owocową i posypujemy sezamem. Dekorujemy gałązkami porzeczek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem z miodem i letnimi owocami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krem z miodem i letnimi owocami przepisy:

  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • SaÅ‚ata z grzankami z kozim serem
    Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).
  • Napoleonki z polewÄ… porzeczkowÄ…
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Krem czekoladowy
    Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.
  • Krem brazylijski
    Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: