A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mus z białej czekolady z malinami - Opis przyrządzania:
Czarną czekoladę strugamy nożykiem do obierania warzyw (lub dużym, ostrym nożem) na płatki. Trochę najzgrabniejszych płatków odkładamy do dekoracji, resztę wsypujemy na dno 4 szklanych pucharków, przekładając malinami. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Dodajemy połowę śmietanki (czyli 150 ml) i stawiamy miskę na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę śmietanki z kolei ubijamy na miękką pianę (czyli tyle tylko, by zgęstniała i zaczęła tworzyć stożki - i wystarczy!). Delikatnie, lecz starannie, mieszamy pianę i śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i napełniamy kremem przygotowane pucharki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ale nie na noc, gdyż krem może podejść wodą. Tuż przed podaniem wyjmujemy z lodówki i ozdabiamy odłożoną czarną czekoladą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mus z białej czekolady z malinami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |