Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tiramisu z węgierkami - Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Cukier wsypujemy na ciężką, dużą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Po kilku minutach cukier zacznie się topić, a po kilku minutach więcej - przekształcać w złoty karmel. Nie mieszamy, ale pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, wrzucamy śliwki i wlewamy sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. przelewamy do blendera i miksujemy na gładkie piure, dodając śliwówkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gęsty, biały kogel-mogel. Dodajemy twarożek i mascarpone i starannie mieszamy na gładką masę. Kawę wlewamy do szerokiego naczynia. Maczamy w kawie biszkopty i układamy je pojedynczą warstwą na dnie czworokątnego naczynia. Polewamy biszkopty cienką warstwą śliwkowego piure, po czym nakładamy trochę grubszą warstwę kremu z mascarpone. Na krem znów biszkopty maczane w kawie, piure i krem i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Naczynie z tiramisu przykrywamy plastikową folią i wstawiamy na noc do lodówki. Migdały wsypujemy na suchą patelnię i rumienimy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem zdejmujemy z tiramisu folię, posypujemy prażonymi migdałami i przesianym przez sitko kakao.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tiramisu z węgierkami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |