Gofry z ciasta podobnego do ptysiowego są lekkie i smaczne. Podajemy z bitą śmietaną i sałatką z truskawek i pomarańczy (patrz przepis) lub z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gofry parzone - Opis przyrzÄ…dzania:
Połowę mleka (100 ml) wlewamy do małego rondelka i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim rondlu zagotowujemy resztę mleka z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty na maleńkim ogniu, mieszając. Przekładamy ciasto do miski i dodajemy cukier. Mieszamy ręcznym mikserem i wbijamy po jednym jajka. Zanim wbijemy kolejne jajko, poprzednie powinno być doskonale wmieszane w ciasto. Na koniec dodajemy mleko ze śmietanką, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gofrownicę smarujemy topionym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gofry parzone: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |