W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gofry parzone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Gofry parzone

Gofry z ciasta podobnego do ptysiowego są lekkie i smaczne. Podajemy z bitą śmietaną i sałatką z truskawek i pomarańczy (patrz przepis) lub z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 50 ml kremowej Å›mietanki
  • 30 g masÅ‚a
  • 75 g mÄ…ki
  • 30 g cukru
  • 3 jajka
  • topione masÅ‚o do smarowania gofrownicy

Gofry parzone - Opis przyrzÄ…dzania:

Połowę mleka (100 ml) wlewamy do małego rondelka i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim rondlu zagotowujemy resztę mleka z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty na maleńkim ogniu, mieszając. Przekładamy ciasto do miski i dodajemy cukier. Mieszamy ręcznym mikserem i wbijamy po jednym jajka. Zanim wbijemy kolejne jajko, poprzednie powinno być doskonale wmieszane w ciasto. Na koniec dodajemy mleko ze śmietanką, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gofrownicę smarujemy topionym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gofry parzone: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: