W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z białej czekolady z jeżynami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Krem z białej czekolady z jeżynami

Intensywna słodycz białej czekolady przełamana jest cierpkim smakiem jeżyn - bardzo smaczny i elegancki deser, odpowiedni na zakończenie niedzielnego obiadu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g dojrzałych jeżyn
  • 2 łyżki likieru Creme de framboise
  • 200 g najlepszej białej czekolady
  • 300 ml zimnej białej śmietanki
  • skórka starta z połowy cytryny

Krem z białej czekolady z jeżynami - Opis przyrządzania:

Jeżyny krótko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Wkładamy do miski i polewamy łyżką likieru. Odstawiamy na jakiś kwadrans. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na niezbyt sztywny krem - powinna zgęstnieć i układać się w formie miękkich stożków. Dodajemy skórkę z cytryny i resztę likieru, mieszamy. Wlewamy ochłodzoną czekoladę i dodajemy owoce wraz z likierem, w którym się moczyły. Bardzo delikatnie mieszamy - nie musi być dokładnie, ja tam nawet wolę, kiedy raz natrafia się na ubitą śmietankę, raz na jeżynę, a raz znów na słodycz białej czekolady. Poza tym - im dłużej mieszamy, tym większe zagrożenie, że krem się zacznie dzielić. Przekładamy krem do szklanych miseczek i wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze zimny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem z białej czekolady z jeżynami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krem z białej czekolady z jeżynami przepisy:

  • Mus z białej czekolady z malinami
    A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
  • Sernik nowojorski, biało-czekoladowy Sernik nowojorski, biało-czekoladowy
    Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).
  • Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski)
    Szybki w realizacji (trzeba tylko potem czekać, aż zastygnie), prosty sernik na ciasteczkowym spodzie. Podajemy z dodatkowymi truskawkami.
  • Krem czekoladowy z cassisem
    Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.
  • Mus czekoladowo-orzechowy
    Nutella dla dorosłych.




Podziel się linkiem:


Komentarze: