W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Les Gougères

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Les Gougères

Les Gougères

Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75g masła
  • 125g mąki
  • 4 jajka
  • 150g sera gruyère (startego na grubej tarce)
  • gałka muszkatołowa

Les Gougères - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Płaską blachę (tę do ciasteczek) wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę wody (ćwierć litra) i wkładamy masło. Lekko solimy i stawiamy na ogniu, żeby się zagotowało.Co jakiś czas mieszamy.
Kiedy woda zawrze, a masło się w niej roztopi, zdejmujemy garnek z ognia i natychmiast wsypujemy całą mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i podgrzewamy zawartość, nadal mieszając, aż będzie gładka i będzie odstawać od ścianek garnka (około 5 minut).
Zdejmujemy garnek z ognia i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, a kiedy jajko doskonale połączy się z ciastem, wbijamy drugie i znów porządnie mieszamy - najlepiej ręcznym mikserem, chociaż wczoraj robiłam to drewnianą łyżką i też było dobrze. Potem wbijamy trzecie jajko i czwarte, za każdym razem dobrze mieszając. Powinna powstać gęsta, lśniąca, apetyczna masa.
Do ciasta dodajemy 120g sera, świeżo zmielony pieprz i nieco też świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy dokładnie i ewentualnie dodajemy trochę soli do smaku.
Teraz łyżką stołową (zupną) układamy ciasto na blaszce, formując kształt wieńca (jak na zdjęciu). Posypujemy z wierzchu resztką tartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny mniej więcej - przez co najmniej 20 minut nie otwieramy drzwiczek pieca, bo ptyś nam klapnie. Kiedy już wyrośnie, możemy kontrolować proces rumienienia, żeby z kolei nie spłonął żywcem.
Upieczony wieniec wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do przestygnięcia.
Podajemy na ciepło lub po zupełnym wystygnięciu, ale jednak tego samego dnia, bo wtedy jest najlepszy!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Les Gougères: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Les Gougères przepisy:

  • Ptysie serowe
    Małe rumiane ptysie są znakomitą pogryzką do wszelkich drinków.
  • Ciasto ptysiowe
    Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.
  • Najprostsze ciasto cytrynowe
    Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
  • Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem
    Peynirli tepsi boregi, czyli borek albo burek to doskonałe tureckie ciasto nadziewane białym serem (na słono). Cieniutkie płaty ciasta filo (lub yufka - po turecku) po upieczeniu są złote i kruche, a farsz serowy ma kremową konsystencję. Wspaniałe danie dla wegetarian!
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: