W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Les Gougères

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Les Gougères

Les Gougères

Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75g masła
  • 125g mąki
  • 4 jajka
  • 150g sera gruyère (startego na grubej tarce)
  • gałka muszkatołowa

Les Gougères - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Płaską blachę (tę do ciasteczek) wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę wody (ćwierć litra) i wkładamy masło. Lekko solimy i stawiamy na ogniu, żeby się zagotowało.Co jakiś czas mieszamy.
Kiedy woda zawrze, a masło się w niej roztopi, zdejmujemy garnek z ognia i natychmiast wsypujemy całą mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i podgrzewamy zawartość, nadal mieszając, aż będzie gładka i będzie odstawać od ścianek garnka (około 5 minut).
Zdejmujemy garnek z ognia i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, a kiedy jajko doskonale połączy się z ciastem, wbijamy drugie i znów porządnie mieszamy - najlepiej ręcznym mikserem, chociaż wczoraj robiłam to drewnianą łyżką i też było dobrze. Potem wbijamy trzecie jajko i czwarte, za każdym razem dobrze mieszając. Powinna powstać gęsta, lśniąca, apetyczna masa.
Do ciasta dodajemy 120g sera, świeżo zmielony pieprz i nieco też świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy dokładnie i ewentualnie dodajemy trochę soli do smaku.
Teraz łyżką stołową (zupną) układamy ciasto na blaszce, formując kształt wieńca (jak na zdjęciu). Posypujemy z wierzchu resztką tartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny mniej więcej - przez co najmniej 20 minut nie otwieramy drzwiczek pieca, bo ptyś nam klapnie. Kiedy już wyrośnie, możemy kontrolować proces rumienienia, żeby z kolei nie spłonął żywcem.
Upieczony wieniec wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do przestygnięcia.
Podajemy na ciepło lub po zupełnym wystygnięciu, ale jednak tego samego dnia, bo wtedy jest najlepszy!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Les Gougères: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Les Gougères przepisy:

  • Ptysie serowe
    Małe rumiane ptysie są znakomitą pogryzką do wszelkich drinków.
  • Ciasto ptysiowe
    Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.
  • Kluseczki ze świeżego szpinaku
    Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
  • Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem
    Peynirli tepsi boregi, czyli borek albo burek to doskonałe tureckie ciasto nadziewane białym serem (na słono). Cieniutkie płaty ciasta filo (lub yufka - po turecku) po upieczeniu są złote i kruche, a farsz serowy ma kremową konsystencję. Wspaniałe danie dla wegetarian!
  • Świetny krem do babeczek
    Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: