W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chleb kukurydziany z jalapeno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Chleb kukurydziany z jalapeno

Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 3/4 szklanki zwykÅ‚ej mÄ…ki
  • 3/4 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 Å‚yżeczki soli
  • 1 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki
  • 2 Å‚yżeczki drobno posiekanych papryczek jalapeno (mogÄ… być ze sÅ‚oika)
  • 2 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki maÅ›lanki
  • 50g stopionego masÅ‚a
  • 100g sera cheddar (startego na grubej tarce)

Chleb kukurydziany z jalapeno - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem prostokątną formę o wymiarach 33x23x5cm (mniej więcej).
W dużej misce mieszamy razem mąkę, kaszę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy dymkę i papryczki.
W mniejszej misce rozbełtujemy jajka, dolewamy maślankę i stopione masło, dobrze mieszamy.
Wlewamy mokre do suchego, dodajemy 3/4 startego sera i mieszamy, ale nie wyrabiamy, bo ciasto z sodę i maślanką trzeba robić najszybciej, jak się da!
Kiedy tylko składniki się ze sobą połączą, przekładamy ciasto do formy, wyrównując powierzchnię. Wierzch posypujemy równomiernie resztą tartego sera.
Wsadzamy blachę do nagrzanego pieca na 25-30 minut - wierzch powinien się zarumienić, a wykałaczka wbita w ciasto powinna wyjść z niego sucha.
Chleb studzimy na metalowej kratce, nie wyjmujÄ…c go z formy.
Jeśli chcemy go zjeść jako chleb właśnie, to najlepszy jest jeszcze ciepły; jeśli zaś mamy zamiar użyć go do nadziania Wielkiego Ptaka, studzimy go zupełnie (wówczas można go zrobić dzień wcześniej).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chleb kukurydziany z jalapeno: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: