W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chleb kukurydziany z jalapeno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Chleb kukurydziany z jalapeno

Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • 3/4 szklanki zwykłej mąki
  • 3/4 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych papryczek jalapeno (mogą być ze słoika)
  • 2 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki maślanki
  • 50g stopionego masła
  • 100g sera cheddar (startego na grubej tarce)

Chleb kukurydziany z jalapeno - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem prostokątną formę o wymiarach 33x23x5cm (mniej więcej).
W dużej misce mieszamy razem mąkę, kaszę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy dymkę i papryczki.
W mniejszej misce rozbełtujemy jajka, dolewamy maślankę i stopione masło, dobrze mieszamy.
Wlewamy mokre do suchego, dodajemy 3/4 startego sera i mieszamy, ale nie wyrabiamy, bo ciasto z sodę i maślanką trzeba robić najszybciej, jak się da!
Kiedy tylko składniki się ze sobą połączą, przekładamy ciasto do formy, wyrównując powierzchnię. Wierzch posypujemy równomiernie resztą tartego sera.
Wsadzamy blachę do nagrzanego pieca na 25-30 minut - wierzch powinien się zarumienić, a wykałaczka wbita w ciasto powinna wyjść z niego sucha.
Chleb studzimy na metalowej kratce, nie wyjmując go z formy.
Jeśli chcemy go zjeść jako chleb właśnie, to najlepszy jest jeszcze ciepły; jeśli zaś mamy zamiar użyć go do nadziania Wielkiego Ptaka, studzimy go zupełnie (wówczas można go zrobić dzień wcześniej).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chleb kukurydziany z jalapeno: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Chleb kukurydziany z jalapeno przepisy:

  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.
  • "Brzydki chlebek" - całkiem ładny!
    Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
  • Kukurydziany chleb z maślanką
    Wspaniałe danie, zadające kłam tym, którzy lekce sobie ważą kuchnię amerykańską. Chleb kukurydziany ma niezwykle istotne miejsce w tradycji Stanów Zjednoczonych i w wielu domach jest nieodzownym elementem najważniejszego posiłku w roku, czyli obiadu w Dzień Dziękczynienia.
  • Złowrogie Jalapenos Złowrogie Jalapenos
    Przepis dla Andrzeja B. (w podzięce za komputerową pomoc). Tytuł przepisu może być niezrozumiały, zainteresowanych odsyłam zatem na Facebook i jednocześnie zapraszam do przyłączenia się do naszej Grupy piece of cake. A wracając do samych jalapenos - to bardzo dobra, inspirowana kuchnią Tex-Mex, pogryzka na każdą okazję, szczególnie dla wielbicieli dań niedużych, a pikantnych.


Podziel się linkiem:




Komentarze: