W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizza z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pizza z prawdziwkami

Pizza z prawdziwkami

No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Ciasto na focaccię lub pizzę
  • 6-8 pięknych prawdziwków (borowików)
  • 4 szalotki lub 2 nieduże cebulki
  • 300 g sera Taleggio
  • trochę mąki do wałkowania
  • garść suchej polenty
  • szklanka kwaśnej śmietany lub sera mascarpone
  • bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek

Pizza z prawdziwkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury.
Wyrośnięte ciasto na pizzę (patrz przepis: Ciasto na focaccię lub pizzę) dzielimy na dwie części, toczymy z nich kule, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na czas grzania się pieca oraz przygotowywania reszty składników.
Grzyby ocieramy ściereczką z leśnych paprochów, kroimy w cienkie plasterki.
Szalotki (lub z braku laku cebulki) obieramy i kroimy w cieniutkie krążki.
Taleggio dzielimy na pół (żeby było sprawiedliwie na każdą pizzę), a potem w niedużą kostkę.
Kiedy piekarnik się już nagrzeje, rozwałkowujemy każdą kulę ciasta na możliwie cienki placek, podsypując ewentualnie odrobiną mąki.
2 duże blachy posypujemy suchą polentą (albo wykładamy papierem do pieczenia), a na polencie kładziemy nasze placki.
Teraz każdy placek smarujemy śmietana lub serkiem mascarpone, na wierzchu układamy sprawiedliwie prawdziwki, szalotki i kostki sera, po czym obsypujemy wszystko od serca świeżo zmielonym czarnym pieprzem, który wyjątkowo dobrze komponuje się z prawdziwkami. Jeszcze wszystko solimy i skrapiamy lekko oliwą.
Wkładamy pierwszą blachę do nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od góry, i pieczemy kilka minut, pilnując - trudno mi podać właściwy czas pieczenia, bo zależy od zbyt wielu czynników, ale w przeciętnym piecu, w przeciętny dzień, pizza powinna się piec mniej więcej 10 minut. W każdym razie, kiedy wierzch pizzy skwierczy, zaś brzegi ciasta zaczynają się rumienić, wyjmujemy pizzę z pieca i od razu wkładamy drugą.
Zanim rzucimy się na pizzę, dobrze odczekać chwilę, gdyż taka prosto z pieca potrafi nieźle poparzyć podniebienie!
Pizzę kroimy w kawałki i podajemy z kieliszkiem dobrego włoskiego wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pizza z prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pizza z prawdziwkami przepisy:

  • Pizza z grillowanymi bakłażanami
    Pizza z działu moich ulubionych - bez pomidorów! Ciasto na pizzę zagniatamy poprzedniego dnia wieczorem, niech sobie rośnie i dojrzewa z lodówce. Bakłażany (obrane ze skórki - to moja mania) grillujemy na rowkowanej patelni, jeszcze trochę czerwonej cebuli i rozmarynu i hey presto!
  • Pizza z zielonymi szparagami
    Doskonała pizza z oryginalnym wierzchem - zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować, więc całość robi się naprawdę szybko.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Pizza z kiełbasą i papryką Pizza z kiełbasą i papryką
    Pizzę robię często - zagniatam ciasto wieczorem, wstawiam na noc do lodówki, a następnego dnia rozwałkowuję cztery placki. Młodsze Dziecko robi dwie pizze hawajskie dla siebie i Tatusia, Starsze Dziecko nakłada sobie wszelkie dostępne sery, a ja rozkładam na placku anchois, czosnek, kapary, oliwki i czerwoną cebulę. Ostatnio jednak jakoś zabrakło czasu na solowe występy i zrobiłam "hurtowo" pizzę z tym, co akurat było w domu. Naprawdę była świetna!
  • Cielęcina z prawdziwkami Cielęcina z prawdziwkami
    To właśnie mamy dziś na obiad - wstyd się przyznać, ale jest to wynik przeglądu lodówki: kawałek cielęciny znalazł się w zamrażalniku, prawdziwki zebrałyśmy z Młodszym Dzieckiem przedwczoraj (po obraniu wrzuciłam je na chwilę do wrzątku, tak się lepiej przechowują), a małe szalotki były w ostatnich warzywkach... Do tego - *!*2468*!*.


Podziel się linkiem:




Komentarze: