Gruszka nashi, zwana także azjatycką, a po łacinie Pyrus pyrifolia, znakomicie nadaje się do sałatek, ma bowiem chrupiący miąższ, nie rozpadający się pod wpływem sałatkowego sosu (czy, jak kto woli, dressingu). W towarzystwie mojego ulubionego zimowego warzywa, czyli kopru włoskiego, stanowi znakomity dodatek do obiadowego mięsa lub ryby, a także do kolacyjnej deski serów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka) - Opis przyrządzania:
Koper włoski obieramy z zewnętrznych, twardych warstw. Odcinamy podstawę i zielone "puchate" listki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy najpierw pionowo na pół, a potem w tak cienkie plasterki, jak tylko się da. Lekko solimy, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Włoskie orzechy grubo siekamy, podpiekamy na suchej patelni - powinny zacząć ładnie pachnieć i lekko się zazłocić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Przygotowane cząstki kroimy w cienkie plasterki i delikatnie mieszamy z koprem włoskim, skrapiając przy okazji oliwą z oliwek (ze 2-3 łyżki wystarczą) i posypując czarnym pieprzem prosto z młynka.
Sałatkę przekładamy na ładny talerz i posypujemy orzechami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |