Czysty luksus w wersji jesiennej. Ale przecież czasem zdarza się, że znajdziemy dużo prawdziwków... Boskie danie.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Umbria/Toskania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z borowikami - Opis przyrzÄ…dzania:
Prawdziwki czyścimy, ocieramy ściereczką i kroimy w kawałki - niezbyt małe, ale i nie wielkie, takie w sam raz. Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy prawdziwki i smażymy, mieszając, na dużym ogniu, aż woda wyparuje i zaczną się ładnie rumienić. Dodajemy orzechy włoskie i dalej smażymy, mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy listki świeżego majeranku. Makaron odcedzamy, zachowując kilka łyżek wody od gotowania. Mieszamy makaron z grzybami i - jeśli danie wydaje się nam zbyt suche - dodajemy trochę wody od gotowania. Podajemy natychmiast, z dużą ilością tartego, świeżego, dobrego parmezanu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Spaghetti z borowikami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |