Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-borowikami

Spaghetti z borowikami

Czysty luksus w wersji jesiennej. Ale przecież czasem zdarza się, że znajdziemy dużo prawdziwków... Boskie danie.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg świeżych prawdziwków
1/2 kg spaghetti
garść wyłuskanych orzechów włoskich
kilka gałązek świeżego majeranku
świeżo starty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Prawdziwki czyścimy, ocieramy ściereczką i kroimy w kawałki - niezbyt małe, ale i nie wielkie, takie w sam raz. Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy prawdziwki i smażymy, mieszając, na dużym ogniu, aż woda wyparuje i zaczną się ładnie rumienić. Dodajemy orzechy włoskie i dalej smażymy, mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy listki świeżego majeranku. Makaron odcedzamy, zachowując kilka łyżek wody od gotowania. Mieszamy makaron z grzybami i - jeśli danie wydaje się nam zbyt suche - dodajemy trochę wody od gotowania. Podajemy natychmiast, z dużą ilością tartego, świeżego, dobrego parmezanu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024