Klasyczny sposób podawania makaronu z zielonym sosem pesto - to naprawdę świetne, satysfakcjonujące pod każdym względem danie.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Liguria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z fasolkÄ…, ziemniakami i pesto - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grube półplasterki. Fasolce obcinamy czubki i ogonki, myjemy strączki w zimnej wodzie i - jeśli są bardzo długie - kroimy w poprzek na pół. Kiedy woda w garnku się zagotuje, wkładamy spaghetti. Kiedy woda znów zawrze, wrzucamy ziemniaki. Po 2 minutach dodajemy fasolkę i gotujemy, aż makaron będzie al dente. Makaron z warzywami odcedzamy, zachowując pół szklanki wody od gotowania. Pesto i kilka łyżek dobrej oliwy mieszamy w dużej misce, dodajemy trochę wody od gotowania - niekoniecznie od razu całe pół szklanki; chodzi o to, by sos nieco rozrzedzić, ale żeby nie zrobiła się zupa. Wrzucamy makaron z warzywami i mieszamy - ziemniaki powinny się trochę rozlecieć i oblepić makaron. Solimy i pieprzymy do smaku i natychmiast podajemy z tartym serem i butelką dobrej oliwy do polewania w trakcie jedzenia.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Spaghetti z fasolką, ziemniakami i pesto: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |