W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti dyniowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Spaghetti dyniowe

Ikona dietetyków - dynia makaronowa - z nie-tak-już-bardzo-dietetycznym pesto. Oryginalne jesienne danie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dynia makaronowa Å›redniej wielkoÅ›ci
  • 50 g pestek z dyni plus garść do posypania
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • pÄ™czek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 4 Å‚yżki oleju z pestek dyni
  • 2 Å‚yżki dobrego octu balsamico
  • 50 g Å›wiezo startego parmezanu

Spaghetti dyniowe - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Całą dynię wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Wyjmujemy, kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy pestki. Miąższ rozdzielamy widelcem na makaronowe nitki. Podczas, gdy dynia siedzi w piecu, robimy pesto: pestki z dyni lekko podpiekamy na suchej patelni. Wrzucamy pestki do malaksera, dodajemy obrane ząbki czosnku, łyżeczkę soli i umyte listki bazylii (kilka zostawiamy do dekoracji). Miksujemy, a w trakcie miksowania stopniowo dolewamy pół szklanki oliwy. Teraz, jeśli trzeba, podgrzewamy dynię na małym ogniu w odrobinie oliwy, solimy, po czym mieszamy z pesto, ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i całymi pestkami dyni. Olej z petek dyni i ocet balsamico ukręcamy na gładki sos, dodając trochę soli i pieprzu. Porcje dyniowego makaronu skrapiamy sosem, po czym podajemy z parmezanem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Spaghetti dyniowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: