W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia pieczona z syropem klonowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Dynia pieczona z syropem klonowym

Dynia pieczona z syropem klonowym

Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone/Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 nieduże dynie (patrz wstęp) lub kawałek zwykłej dyni i wadze do kilograma
  • 4 łyżki masła
  • 80 ml syropu klonowego

Dynia pieczona z syropem klonowym - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dynie - takie, jak na zdjęciu - kroimy poziomo na pół, wydłubujemy nasiona i włókna i układamy w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Jeśli mamy zwykłą dynię, kroimy ją wraz ze skórą na podłużne kawałki, oczywiście usuwając pestki i włókna i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Masło topimy w małym rondelku. Roztopionym masłem smarujemy każdy kawałek dyni, zaś do tego, co zostanie, dolewamy syrop klonowy.
Wstawiamy dynię do piekarnika na 20 minut.
Masło z syropem stawiamy na malutkim ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.
Po 20 minutach smarujemy każdy kawałek dyni maślano-klonową miksturą solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut, przy czym co kilka minut smarujemy dynię syropem.
Kiedy dynia będzie miękka, a syrop zacznie się karmelizować, danie jest gotowe.
Podajemy prosto z pieca, do pieczonego mięsa (lub pieczonej fety z tymiankiem, dla wegetarian - pyszności!).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia pieczona z syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: