Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-w-occie-po-belgijsku

Dynia w occie po belgijsku

Przepis ten dotarł do mnie via brytyjskie czasopismo kulinarne spod Antwerpii, z luksusowej tamtejszej restauracji. Dynia przyrządzona w ten sposób jest chrupka i intensywnie pomarańczowa. Doskonała z żółtym serem.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4 słoiki po 1/4 litra

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 ½ kg dyni
75 g soli
czerwone ostre papryczki
2 szklanki (pół litra) białego wytrawnego wina
2 szklanki (pół litra) białego octu winnego
200 g trzcinowego cukru
75 g obranego i posiekanego świeżego imbiru
100 ml syropu imbirowego
kilka listków laurowych
pół łyżeczki ziarenek białego pieprzu


Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skóry, pestek i włókienek. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Przesypujemy w misce solą. Mieszamy. Na dyni kładziemy talerzyk i obciążamy, np. puszkami. Zostawiamy na 24 godziny w chłodzie. Po tym czasie wyrzucamy dynię na durszlak i przepłukujemy ją zimną wodą. Odsączamy. Kilka ostrych papryczek pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Mieszamy z dynią. Kostki dyni wraz z papryczkami upychamy w czystych wysterylizowanych słoikach. Robimy zalewę: zagotowujemy wino z octem. Wsypujemy cukier, imbir, pieprz, dolewamy syrop imbirowy i wrzucamy listki laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzący syrop nalewamy na dynię, rozdzielając przyprawy równo między słoiki, po czym słoiki zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące w chłodne miejsce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024