Solidna obiadowa sałatka z pieczonej dyni z dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciepła sałatka z dyni i fasolki - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona i włóknisty środek, po czym kroimy dynię w kawałki równej wielkości. Ostrym nożem odcinamy skórkę. Dynię układamy na blasze, solimy i (pardon) pieprzymy, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie kroimy plasterki boczku na pół (w poprzek), odcinając skórkę. Zdejmujemy z dyni folię. Plasterki boczku kładziemy na kawałkach dyni i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż dynia będzie miękka, a boczek przyrumieniony i chrupki. W tak zwanym międzyczasie przycinamy końce fasolki i starannie ją płuczemy. Wrzucamy fasolkę do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy mniej więcej 5 minut, aż fasolka będzie ugotowana, lecz wciąż chrupka. Odcedzamy i starannie osączamy z wody. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Mieszamy razem olej z pestek dyni, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy płaską łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Ukręcamy na gładki sos. Fetę kroimy w kostkę. Upieczoną dynię wraz z boczkiem układamy na 4 talerzach. Każda porcję posypujemy fasolką, fetą i pestkami dyni. Skrapiamy sosem. Resztę sosu podajemy osobno w dzbanuszku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ciepła sałatka z dyni i fasolki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |