Świetna koktajlowa pogryzka - cieniutkie i chrupkie grzaneczki z miłym posmakiem czosnkowego masła... Łatwo się je robi, można długo przechowywać (byle w szczelnie zamkniętym pudełku), no i każdy je lubi - na każdej mojej imprezie znikają, jak sen jaki złoty!
Przepis na Chrupkie grzaneczki z czosnkiem >>
Moja własna tarta na domowym cieście francuskim. Nie jest to dzieło z kategorii "natchnionych", ale bardzo udany (nie chwaląc się) sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tarta jest ładna, smaczna i niezobowiązująca, pasuje do niej zarówno herbata, jak i wino w dowolnym kolorze. Kilka listków sałaty z winegretem takim czy innym, i mamy kolację!
Przepis na Tarta "fine" z cukinią >>
Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!
Przepis na Omlet z bryndzą i opieńkami >>
Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
Przepis na Krewetki z cytryną i kaparami >>
No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...
Przepis na Pizza z prawdziwkami >>
Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
Przepis na Chleb kukurydziany z jalapeno >>
Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.
Przepis na Les Gougères >>
Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.
Przepis na Dynia zapiekana po francusku >>
Bjahis - czyli placki indyjskie, takie trochę jak nasze ziemniaczane (patrz: "!"3837"!")... Ale tym razem z marchewki z wschodnimi przyprawami - danie błyskawiczne, pyszne i niedrogie, co przecież - szczególnie w okresie okołoświątecznym - też jest nie do pogardzenia.
Przepis na Bhajis z marchewki z imbirem >>
To nasze ulubione zimowe śniadanie niedzielne - grzanka z domowego chleba na zakwasie (pszenno-żytniego), robiona na patelni grillowej, na wierzchu dojrzałe awokado w plastrach, sadzone jajko (Mąż nie lubi jajek w koszulce...) i ciut startego parmezanu. Wspaniałe!
Przepis na Grzanka z awokado i jajkiem >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |