Wariacja na temat cookies - tym razem ze słodką, białą czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Raczej nie dla odchudzających się, niestety...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 20 ciasteczek
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jajko wbijamy do kubeczka i ubijamy chwilę widelcem, po czym po troszku dodajemy do masła z cukrem, cały czas ucierając. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Białą czekoladę i orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy. Dodajemy do ciasta i znów mieszamy. Ręce moczymy w zimnej wodzie i toczymy z ciasta 20 kulek. Układamy kulki na blachach, zachowując między nimi spore odstępy. Łyżką zamoczoną w zimnej wodzie spłaszczamy każdą kulkę na gruby placuszek. Pieczemy ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10 do 15 minut - powinny być złote po brzegach. Im bardziej przypieczone, tym bardziej chrupiące, ale uwaga! - czekolada może się przypalić, więc nie przesadzajmy. Ciasteczka odstawiamy na 10 minut, po czym zdejmujemy z blachy i studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska