W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone banany z korzeniami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Smażone banany z korzeniami

Banany na ciepło zdecydowanie zyskują na smaku. A takie skarmelizowane, pachnące przyprawami i rumem, mmm... Podajemy z dobrymi lodami kokosowymi lub rumowymi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 80 g masÅ‚a
  • 4 dojrzaÅ‚e twarde banany
  • 1/2 Å‚yżeczki Å›wieżo startej gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • 1/2 Å‚yżeczki mielonego cynamonu
  • Å‚yżka cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 50 ml biaÅ‚ego rumu
  • cukier puder
  • lody do podania

Smażone banany z korzeniami - Opis przyrządzania:

Masło wkładamy do małego rondelka i roztapiamy na maleńkim ogniu - masło ma się roztopić, ale nie zrumienić. Kiedy masło się topi, starannie zdejmujemy pianę z wierzchu. Zupełnie roztopione masło zlewamy ostrożnie znad białego osadu, który zebrał się na dnie. Banany obieramy ze skórki, kroimy na pół w poprzek, a potem każdą połówkę znów na pół wzdłuż. Oprószamy banany gałką i cynamonem. Sklarowane masło rozgrzewamy na dużej patelni. Wkładamy banany przeciętą stroną do patelni i posypujemy łyżką cukru oraz cukrem waniliowym. Smażymy na średnim ogniu, aż banany będą ładnie przyrumienione i cukier zacznie się karmelizować, czyli jakieś 10 minut. W połowie smażenia banany delikatnie odwracamy, najlepiej łopatką kuchenną. Kiedy banany będą już rumiane, polewamy je rumem. Podgrzewamy chwilę, po czym podpalamy - uwaga, nie należy nachylać się nad patelnią! Możemy podpalić rum albo zapałką, cofając szybko rękę, albo od zapalonego gazu, co wymaga nieco wprawy (przesuwamy patelnię na bok i lekko przechylamy w stronę płomienia; trzeba tylko uważać, żeby sos się nie wylał). Kiedy rumowy płomień zgaśnie, przekładamy banany na talerze i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło, z kulką lodów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Smażone banany z korzeniami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Smażone banany z korzeniami przepisy:

  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Mus jogurtowy z bananami
    Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...
  • Tarteletki bananowe Tarteletki bananowe
    Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...
  • Proste ciasto bananowe Proste ciasto bananowe
    Bardzo łatwe ciasto, w którym możemy zużyć nazbyt dojrzałe banany. Ciasto zawinięte w folię aluminiową możemy przechowywać przez kilka dni.
  • Dżem z saÅ‚atki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: